![]() Please Wait |
![]() /کشاورزی، سومین حوزه بزرگ فعالیت استارتاپها/
در «دورهمی زیست فناوری» بررسی شد:
۱۵ فناوری نوین که کشاورزی آینده را دگرگون میکنند
در دورهمی زیست فناوری که با حضور رییس پژوهشگاه و مدیران برخی پژوهشکده های منطقه ای پژوهشگاه برگزار شد، روند تحولات و آینده کشاورزی با فناوری های نوین مورد بحث و بررسی قرار گرفت.
دکتر صالحی جوزانی، رییس پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی طی سخنانی در این نشست اظهار داشت: تا سال ۲۰۵۰ جمعیت جهان به ۹ میلیارد نفر افزایش مییابد و با توجه به افزایش سطح رفاه، متوسط میزان انرژی دریافتی هر نفر از ۲۷۰۰ به ۳۰۰۰ کالری در روز میرسد. بر این اساس میزان تولید سالانه غلات باید از دو میلیارد تن به ۳.۵ میلیارد تن و تولید سالانه گوشت از ۲۷۰ به ۴۷۰ میلیون تن افزایش پیدا کند. وی خاطرنشان کرد: جمعیت ایران هم تا سال ۲۰۵۰ به ۱۰۰ میلیون نفر می رسد لذا میزان محصولات کشاورزی مورد نیاز باید از ۱۵۰ میلیون تن فعلی به ۲۰۰ میلیون تن افزایش پیدا کند. این در حالی است که برای تامین نیاز کشاورزی کشور در شرایط فعلی نیز سالانه ۲۵ میلیارد تن واردات داریم. رییس پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی در پایان تصریح کرد: از جمله اهداف برگزاری رویدادهای فناوریهای نوین کشاورزی، شبکهسازی در این حوزه است که در این راستا درصدد راهاندازی شبکه و انجمن شتابدهی فناوریهای نوین کشاورزی هستیم. طبق برنامه ریزی صورت گرفته، همزمان با رویداد ۲۶ مردادماه ضمن افتتاح شبکه و انجمن نسبت به انعقاد تعدادی قرارداد همکاری و افتتاح چند برنامه مهم از جمله طرح سالمسازی گیاهان باغی برای وزارت جهاد کشاورزی اقدام خواهد شد. وی افزود: در مورد محصولات زراعی مثل گندم هم به همین صورت، اگر فقط دو درصد پروتئین گندم را افزایش دهیم با توجه به تولید چند میلیون تنی گندم کشور، کمک قابل توجهی به تامین امنیت غذایی کشور خواهد شد. در مورد سیب زمینی و دیگر محصولات کشاورزی هم با افزایش کیفیت محصول میتوان، تناژ مورد نیاز برای تامین نیاز غذایی جمعیت کشور را به شدت کاهش داد. ابراهیمی با بیان این که بحث ارتقای کیفیت غلات از سالها پیش مورد توجه قرار داشته تولید برنج طلایی حاوی ویتامین A برای کمک به تامین ویتامین مورد نیاز جمعیت مناطق فقیر را از جمله اقدامات صورت گرفته در این راستا عنوان و خاطرنشان کرد: کیفیت محصولات کشاورزی و میزان متابولیتهای آن از موضوعاتی است که روز به روز اهمیت بیشتری مییابد. به طوری که بحث پایش کیفی محصولات کشاورزی که در کشور ما به کنترل مواد مضر باقیمانده در محصولات محدود شده در اروپا و آمریکا، اندازهگیری میزان متابولیت های موجود در محصول را هم شامل میشود. در این بین، بیوتکنولوژی موثرترین فناوریای است که میتواند در شرایط فعلی به افزایش محتوای انرژی و متابولیتهای محصولات کشاورزی کمک کند. وی با اشاره به این که در سالهای ابتدایی رواج گلخانهها هم تردیدها و بحثهای زیادی درباره عملکرد گلخانهها مطرح بود که مشابه آنها امروز درباره دیگر محیطهای کنترل شده قابل طرح است، گفت: در سالهای اخیر که به بحث سازه گلخانهها و بذر توجه کردهایم عملکرد گلخانهها بسیار بهبود یافته که در مورد سایر محیطهای کنترل شده هم به نظر میرسد با انتخاب گیاه مناسب و حتی اصلاح گیاه میتوان کارایی این سیستم ها را بالا برد مثل تولید گوجه فرنگی پاکوتاه که در طبقات مختلف قابل کشت باشد. ابراهیمی با بیان این که در زمینه کشاورزی در محیط های کنترل شده سال هاست که دکتر حجازی و همکارانش در پژوهشکده بیوتکنولوژی صنایع غذایی در زمینه کشت جلبک در بیوراکتورها کار می کنند و در پژوهشکده متابولیت های ثانویه هم چند سالی است که در زمینه شناسایی ارقام مناسب و همچنین کشت طبقاتی گیاهان دارویی کار میشود. دکتر حجازی، رییس پژوهشکده بیوتکنولوژی صنایع غذایی پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی هم که عمدتا در زمینه تولید ریزجلبکها و فرآوردههای زیستی باارزش، تولید محصولات فراسودمند پروبیوتیکی، معرفی ژنوتیپهای برتر گیاهان جایگزین فعالیت دارد، اظهار داشت: برخلاف آنچه مصطلح است، زمین، کرهای آبی است نه خاکی. با وجود این که بیشتر سطح زمین پوشیده از آب است، متأسفانه در زمینه کشاورزی استفاده خیلی کمی از آب میکنیم و در حالی از محدودیت منابع آبی صحبت می کنیم که فقط دو درصد آب کره زمین که آب شیرین است را مدنظر داریم که تازه بخش عمدهای از آن هم به صورت یخچال ها و ... اساسا غیر قابل استفاده مانده است. در شرایط فعلی که منابع آب شیرین و زمینهای مناسب برای کشاورزی را به تدریج از دست میدهیم، اصطلاح «انقلاب آبی» وی با بیان این که بسیاری از محصولات غذایی و خوراک دام و طیور را میتوان از منابع آبی تامین کرد، گفت: تکنولوژی استفاده از جلبک های پرسلولی و تک سلولی (ریز جلبک ها) هر روز در حال گسترش است. یکی از کاربردهای متصور از ریزجلبکها، استفاده از آن در زمینه تولید روغن است. در حالی که در تامین روغن خوراکی کشور، بیش از ۸۵ درصد وابسته به خارج هستیم و سالهای سال است که بحث خودکفایی در تولید روغنهای خوراکی مطرح است ولی نتوانستهایم در این زمینه به موفقیت چندانی دست پیدا کنیم که شاید علت این است که با تکنولوژی های موجود امکان افزایش محدود است و باید دنبال منابع جدیدی مثل ریزجلبکها بود. حجازی با بیان این که جلبکهایی داریم که ۷۰ درصد وزن خشک شان روغن است، اظهار داشت: مانعی که هم اکنون در زمینه استفاده از ریزجلبک در تولید روغن وجود دارد، این است که پروفایل اسیدهای چرب آنها طوری نیست که به عنوان روغن آشپزخانه قابل استفاده باشند. البته با بیوتکنولوژی می توان پروفایل اسیدهای چرب آنها را به گونهای اصلاح کرد که از نظر تغذیهای مفید باشند. بحث دیگر پایداری این اسیدهای چرب در هنگام پخت و پز است که میتوان گفت امکان خوبی وجود دارد که روی این منابع جدید کار کنیم. رییس پژوهشکده بیوتکنولوژی صنایع غذایی با اشاره به بحث تولید گوشت مصنوعی به عنوان یکی دیگر از فناوریهای نوین کشاورزی گفت: با استفاده از این فناوری به جای مصرف علوفه برای پرورش گاو و گوسفند که اراضی زیادی را اشغال میکند مواد غذایی مصرفی مستقیماً صرف تولید سلولهای گوشتی میشود. حجازی خاطرنشان کرد: ساده ترین روش برای تولید جلبک ها و گیاهان دریایی تولید آنها در سواحل (محیط طبیعی) است که به صورت روتین انجام میشود ولی ریزجلبکها را به دلایل مختلف نمیتوان در محیط طبیعی کشت کرد چون تغذیه و تامین نور مناسب و نیز برداشت آنها در محیط طبیعی میسر نیست؛ مگر اینکه به صورت سنتی، برکه های طبیعی وجود داشته باشه که یک گونه خاص ریزجلبک غالب شود و شرایط محیطی مساعد برای تکثیر آن وجود داشته باشد. بر این اساس برای گسترش تولیدات این حوزه باید به سمت سیستمهای کشت برویم که محدود به بیوراکتور ها هم نیست و بسته به نوع جلبک و شرایط و کاربرد مورد نظر از جلبک می توانیم از سیستم خاصی استفاده کنیم. وی در پاسخ به سوالی درباره جایگاه جلبکها در عرصه کشاورزی گفت: سالهاست که از ریزجلبکها برای تولید غذای آبزیان استفاده می شود و در حوزه دام و طیور هم به عنوان مکمل غذایی استفاده میشوند. بحثهایی هم در مورد استفاده از آنها به عنوان علوفه مطرح است که در حال حاضر به دلیل هزینه بالای تولید آنها اقتصادی نیست. حجازی همچنین درباره چشم انداز استفاده از ریزجلبک ها در تولید روغن با توجه به مشکلاتی که به آنها اشاره کرده بود، گفت: جلبک ها در زمینه تولید اسیدهای چرب ضروری جایگزین روغن ماهی میشوند ولی برای تولید روغن خوراکی(پخت و پز) بحث متفاوت بودن پروفایل اسیدهای چرب و غیر رقابتی بودن هزینه استفاده از آنها مطرح است. البته در زمینه روغنهای غذایی باید توجه داشت که این روغنها محدود به روغنهای پخت و پز نیستند و روغنهای زیتون و کتان و ... هم وجود دارند که پروفایل اسیدهای چرب آنها به جلبکها نزدیک تر است و قیمت بالاتری هم نسبت به روغن های پخت و پز دارند بنابراین امکان جایگزینی روغن های تولیدی از جلبک با آنها وجود دارد.
1401-05-22
|
|
منبع : روابط عمومی پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی |