![]() Please Wait |
![]() رییس بخش تحقیقات بیوتکنولوژی میکروبی پژوهشگاه:
شرکت های دانش بنیان، حلقه گمشده زنجیره آزمایشگاه تا صنعت هستند
رییس بخش تحقیقات بیوتکنولوژی میکروبی پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی با اشاره به موانع تجاری سازی دستاوردهای پژوهشی در کشور، شرکت های دانش بنیان را حلقه واسط بین تحقیقات آزمایشگاهی و واحدهای صنعتی عنوان کرد که می توانند چالش رساندن دستاوردهای پژوهشی به صنعت را حل کنند.
به گزارش روابط عمومی پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی، دکتر قنواتی که در نشست آنلاین دورهمی زیست فناوری با موضوع بیوتکنولوژی میکروبی سخن میگفت با اشاره به این که تمرکز تحقیقات این بخش بر حوزه انرژی به ویژه تولید بیوگاز و همچنین تولید کودهای ارگانیک و آلی از توده های زیستی است، اظهار داشت: یکی از حوزه های بیوتکنولوژی میکروبی که در دنیا مورد توجه قرار دارد و پژوهشگاه ما نیز روی آن کار می کند، تولید الکتریسیته به روش هضم بی هوازی است. در حال حاضر حدود 15 هزار واحد بیوگاز که حدود 99 درصد آنها هم خصوصی هستند در اروپا فعالیت دارند که 20 تا 25 درصد آنها از زباله های شهری استفاده می کنند. وی با بیان این که این قبیل سیستم ها به دلیل مقرون به صرفه نبودن در کشور ما توسعه نیافته اند اظهار داشت: باید توجه داشت که یک پارامتر مهم در پلنت های امحاء زباله، میزان مبلغ حمایت مالی است که به ازای هر کیلوگرم ترکیبات آلی وارد شده به سیستم پرداخت می شود و می تواند هزینه های احداث و نگهداری سیستم را پوشش دهد که بی توجهی به این پارامتر و عدم حمایت دولت از این قبیل سیستم های تولید انرژی تجدیدپذیر و همچنین پایین بودن قیمت حامل های انرژی از موانع عمده توسعه این قبیل سیستم ها در کشور است. قنواتی با بیان این که برای حمایت از انرژی های تجدیدپذیر در دنیا، دولتها، برق تولیدی از منبع تجدیدپذیر را تا 20، 30 برابر برق تولیدی با سوخت گاز طبیعی خریداری می کنند، خاطرنشان کرد: خوشبختانه در سال های اخیر این مساله در کشور ما هم تا حدودی مورد توجه قرار گرفته به طوری که قیمت خرید هر کیلووات برق تولیدی از منابع تجدیدپذیر حدودا 10 برابر قیمت هر کیلووات برق تولیدی از سوخت های فسیلی است که دین ترتیب مقداری پروژه ها مقرون به صرفه شده است. رئیس بخش بیوتکنولوژی میکروبی پژوهشگاه در ادامه با اشاره به دسته بندی حوزه بیوتکنولوژی میکروبی به دو گروه کلاسیک و مدرن اظهار داشت: منظور از بیوتکنولوزی میکروبی کلاسیک روش هایی است که از گذشته های خیلی دور رواج داشته و طی آن از میکروارگانیسم ها در راستای رفاه بشر و تامین محصولات مورد نیاز او مثل الکل و ماست و ... استفاده می شود. بیوتکنولوزی میکروبی مدرن نیز مبتنی بر مهندسی ژنتیک و دستورزی ژنها است. وی در پاسخ به این سوال که کدام یک از حوزه های بیوتکنولوژی میکروبی را به کارآفرینان جوان پیشنهاد می کند، گفت: در همه حوزه های بیوتکنولوژی میکروبی در دنیا، محصولات تجاری سازی شده زیادی داریم ولی در ایران هنوز در استفاده از سویه های میکروبی جدید مشکل داریم و خیلی از دستاوردها به مرحله تجاری سازی نمی رسند. مانع اصلی در تجاری سازی این محصولات مثلا انتقال سویه میکروبی تولید کننده ترکیبات اولیه دارو به شرکت های دارویی مصرف کننده این ترکیبات، نبود حلقه واسط بین محققان و صنایع دارویی است. قنواتی تصریح کرد: تولیدکنندگان دارو ترجیح می دهند مواد اولیه خود را با خلوص بالا و از منبعی مطمئن و پایدار خریداری کنند. در این بین اگر استارتاپ یا شرکت دانش بنیانی باشد که به عنوان حلقه واسط سویه های میکروبی را گرفته و محصولی با خلوص بالا و مطابق نیاز واحدهای داروسازی تولید کنند می توان به راحتی دستاوردهای آزمایشگاهی را به صنعت منتقل کرد. وی در پایان با اشاره به افزایش فزاینده قیمت گوشت و لبنیات، تولید پروبیوتیک ها و خوراک دام و طیور که بتوانند بهره وری تولید را افزایش دهند از زمینه های مناسب کارآفرینی و تولید دانش بنیان در حوزه بیوتکنولوژی میکروبی عنوان کرد.
1401-03-11
|
|
منبع : روابط عمومی پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی |