موفقیت محققان پژوهشگاه در جداسازی باکتری های پروبیوتیک از منابع مختلف دام و طیور با هدف استفاده در حیوانات مزرعه
استادیار پژوهشی پژوهشکده بیوتکنولوژی جانوری پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی در سخنرانی علمی این هفته پژوهشگاه به کاربردهای باکتری های اسیدلاکتیکی در حیوانات مزرعه پرداخت.
به گزارش روابط عمومی پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی، دکتر مریم رویان که در بخش تحقیقات مهندسی ژنتیک جانوری پژوهشکده بیوتکنولوژی جانوری فعالیت دارد، عمده تحقیقات خود را به مطالعه فیزیولوژی تغذیه و اثرات ترکیبات مختلف خوراک بر سلامت دستگاه گوارش حیوانات مزرعه اختصاص داده است.
جداسازی و شناسایی باکتریهای پروبیوتیک از دستگاه گوارش حیوانات مزرعه و بررسی کارایی آنها بر عملکرد جوجه های گوشتی از جمله فعالیت های تحقیقاتی وی می باشد.
دکتر رویان در سخنرانی خود، ابتدا به تاریخچه ای در خصوص استفاده از آنتی بیوتیک های محرک رشد در صنعت دامپروری، ممنوعیت استفاده از آن و معرفی جایگزین های مناسب اشاره کرد و پس از آن به مفاهیم و ایده مصرف پروبیوتیک ها در این صنعت پرداخت.
وی در ادامه توضیحاتی را در خصوص میکروارگانیسم های پروبیوتیک، باکتریهای اسید لاکتیک و کاربردهای مختلف آنها، مکانیسم عمل این باکتری ها در حفظ سلامت دستگاه گوارش و روشهای ارزیابی آن ارائه داد و همچنین به کاربردهای اختصاصی باکتریهای پروبیوتیکی اسید لاکتیکی و نحوه استفاده از آنها در صنایع مرتبط از جمله صنعت پرورش طیور، نشخوارکنندگان، زنبورداری و آبزی پروری پرداخت.
وی با اشاره به گسترش فزاینده صنعت آبزی پروری و افزایش تقاضای مصرف ماهی به دلیل نوع اسیدهای چرب مناسب آن که به پیشگیری از بیماری های قلبی – عروقی منجر می شوند، اظهار داشت: پرورش متراکم ماهی در سیستم های پرورشی منجر به شیوع بیماری های مختلف باکتریایی شده که سالانه میلیاردها دلار به این صنعت خسارت وارد می کند. با استفاده از پروبیوتیک ها ضمن بهبود کیفیت آب – از طریق افزایش تجزیه مواد الی اب، کاهش پاتوژن ها در آب – رشد و ضریب تبدیل آبزیان بهبود یافته و پاسخ ایمنی و مقاومت آبزیان به بیماری هم افزایش می یابد.
رویان در پایان توضیحاتی در خصوص پروژه هایی که در آنها جداسازی و ارزیابی عملکرد باکتریهای اسید لاکتیکی انجام شده است، ارائه داد.
این پروژه ها شامل پروژه غربالگری و جداسازی جدایه های پروبیوتیکی از منابع مختلف دام، طیور، آبزیان و حشرات صنعتی (زنبورعسل)، معرفی پروبیوتیک های با منشاء گوارشی طیور قابل استفاده در جیره جوجه های گوشتی بر مبنای شاخص های عملکرد، ایمنی و جمعیت میکروبی روده و ... و پروژه در دست انجام معرفی ایزوله های پروبیوتیکی با منشاء داخلی و قابلیت استفاده در جیره مرغان مادر گوشتی با بهره گیری از شاخص های کیفیت تخم مرغ، قابلیت جوجه درآوری، جمعیت میکروبی روده و ظرفیت دستگاه گوارش بودند.
گفتنی است، دکتر مریم رویان، دوره کارشناسی را در رشته مهندسی علوم دامی دانشگاه گیلان و دوره کارشناسی ارشد خود را در رشته علوم دامی - ژنتیک مولکولی در دانشگاه مازندران گذرانده و پس از اخذ مدرک دکتری فیزیولوژی دام از دانشگاه پوترای مالزی از سال 1394 به جمع محققان پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی پیوسته است. وی در حال حاضر، استادیار پژوهشکده بیوتکنولوژی جانوری پژوهشگاه بیوتکنولوژی جانوری است که در رشت مستقر است.