![]() Please Wait |
![]() سخنرانی دکتر معتمدی در پژوهشکده
نانوکامپوزیت های پلیمری: سنتز، مشخصه یابی و کاربردها عضو هیات علمی پژوهشکده بیوتکنولوژی کشاورزی، سخنرانی خود را با عنوان «نانوکامپوزیت های پلیمری: سنتز، مشخصه یابی و کاربردها» در سالن آمفی تئاتر پژوهشکده ایراد کرد. به گزارش اداره روابط عمومی و ترویج یافته ها، در این مراسم که صبح امروز (15 مردادماه 96)، با حضور جمعی از اعضای هیات علمی و دانشجویان پژوهشکده بیوتکنولوژی کشاورزی برگزار شد، دکتر الهه معتمدی در ابتدا، ضمن معرفی نانوکامپوزیت های پلیمری و خواص کلی آن اظهار داشت: فناوری نانو در تولید مواد در ابعاد نانومتری موضوع جذابی برای تحقیقات است که در دهه اخیر توجه بسیاری را به خود معطوف داشته است و نانوکامپوزیتهای پلیمری نیز به عنوان یکی از شاخههای این فناوری جدید، اهمیت بسیاری یافتهاند.
وی با اشاره به تعریف نانوکامپوزیت ها گفت: نانوکامپوزیتهای پلیمری، مواد پلیمری چند جزئی هستند که لااقل یکی از اجزای تشکیلدهنده آنها دارای ابعادی در محدوده نانومتری یعنی nm100-1 است و وجود نانومواد در ساختار کامپوزیتهای پلیمری باعث بهبود برخی از خواص این مواد میشود. به گفته دکتر معتمدی، خواص فیزیکی مانند دمای واپیچش گرمایی، پایداری حرارتی، شفافیت و ...، خواص مکانیکی مانند استحکام، خواص کششی و خمشی و... خواص نوری و الکتریکی را می توان با افزایش نانومواد به ماتریس های پلیمری بهبود بخشید. این عضو هیات علمی پژوهشکده بیوتکنولوژی کشاورزی با اشاره به کاربردهای نانوکامپوزیت ها خاطرنشان کرد: حضور نانوذرات در زمینههای پلیمری میتواند به طور کامل خواص این مواد را تغییر دهد و این ذرات به عنوان تقویتکننده و همچنین تغییردهنده رفتار ماده زمینه عمل میکنند. همچنین امروزه کاربرد نانوکامپوزیتها در زمینه تولید قطعات خودرو، فیلمهای بستهبندی نایلونی، بطریهای نگهداری مواد نوشیدنی، لولههای پلیمری و نیز در پوششهای کابل و سیم و... درحال گسترش هستند. وی در ادامه به نقش و اهمیت نحوه پراکندگی نانومواد در زمینه پلیمری پرداخت و گفت: خواص یک نانوکامپوزیت به میزان بسیار زیادی به نحوه پراکندگی و پخش فاز تقویتکننده در فاز زمینه بستگی دارد و چنانچه این پراکندگی به خوبی صورت نگیرد نانوکامپوزیت، خواص عالی را که از آن انتظار میرود، نشان نخواهد داد و با کامپوزیت معمولی تفاوت چندانی نخواهد داشت. دکتر معتمدی با اشاره به اینکه در نانوکامپوزیتهای پلیمری هیبریدی آلی- معدنی، اندرکنش ضعیف بین فاز آلی و بخش معدنی موجب تضعیف خواص گرمایی و مکانیکی نانوکامپوزیت میشود، تصریح کرد: برعکس این قضیه، اندرکنش قوی بین پلیمر و ذرات معدنی باعث میشود فازهای آلی و معدنی در سطح نانومتری در هم پخش شده و میزان این پراکندگی بالا باشد، به همین علت، خواص منحصربهفرد و بالاتر از کامپوزیتهای معمولی از خود نشان میدهد.
وی در بخش دیگری از سخنرانی خود به روش های تولید نانوکامپوزیت های پلیمری اشاره و عنوان کرد: روش های تولید نانوکامپوزیت های پلیمری به انواع روش های اختلاط مذاب نانوذرات و پلیمر، احیای شیمیایی یون های فلزی در ماتریس پلیمری، روش سل- ژل و روش پلیمریزاسیون درجای منومرها در حضور نانوذرات تقسیم بندی می شوند. عضو هیات علمی پژوهشکده بیوتکنولوژی کشاورزی افزود: یکی از اصلیترین روش های تولید نانوکامپوزیتهای پلیمری، استفاده از روشهای پلیمریزاسیون مانند پلیمریزاسیون آمولسیونی، پلیمریزاسیون تعلیقی ، پلیمریزاسیون دیسپرسی و مینیآمولسیون است. از این میان، پلیمریزاسیون آمولسیونی یکی از معروفترین و مؤثرترین روشهایی است که به وسیله فرآیند شیمیایی باعث پیوند نانوذرات معدنی در ماتریس پلیمری میشود. دکتر معتمدی همچنین به ذکر مثالی از روش پلیمریزاسیون آمولسیونی برای ساخت نانوکامپوزیت پلیاستایرن با تقویتکننده ذرات اکسیدآهن برروی بستر اکسیدگرافن (Fe3O4Nps@GO/PS) به عنوان کار تحقیقاتی انجام شده اشاره کرد و تکنیک های مشخصه یابی و آنالیزهای بررسی خواص نمونه نانوکامپوزیت را برشمرد و برخی از کاربردهای اصلی این ترکیبات در حوزه کشاورزی را به همراه مثال ارایه کرد.
عضو هیات علمی پژوهشکده بیوتکنولوژی کشاورزی درباره کاربردهای نانوکامپوزیت های پلیمری نیز گفت: نانوکامپوزیت های پلیمری در صنعت بسته بندی برای ساخت بسته های سبک تر، زیست تخریب پذیر، با استحکام بالا و نفوذناپذیر نسبت به گازها بسیار کاربرد دارد و از آن می توان برای تولید بسته بندی های هوشمند و فعال در صنایع غذایی نیز استفاده کرد. علاوه بر آن، نانوکامپوزیت های هیدروژل به عنوان سوپر جاذب ها در خاک عمل می کنند و موجب افزایش ظرفیت نگهداری آب در خاک می شوند. وی افزود: استفاده در تهیه فیلم های گلخانه و مالچ های کشاورزی از دیگر کاربردهای این مواد است. همچنین این ترکیبات به عنوان حامل برای نگهداری ترکیبات اگروکمیکال (سموم و کودهای کشاورزی) استفاده می شوند. در این راستا ترکیب نانوکامپوزیت ماده اکتیو را محافظت کرده و می تواند آن را به صورت کنترل شده و هدفمندانه آزاد نماید و موجب افزایش اثربخشی و کاهش هدررفت نهاده ها گردد. دکتر معتمدی در پایان خاطرنشان کرد: می توان از بسیاری از پلیمرهای طبیعی به عنوان منابع ارزان قیمت و در دسترس پلیمری استفاده کرد که آسیبی به محیط زیست نمی رسانند و با بهبود خواص آنها به کمک نانوذرات، به نانوکامپوزیت های پلیمری طبیعی دست یافت که با ترکیبات مشابه سنتزی و مشتقات نفتی به لحاظ کارایی کاملا قابل رقابت هستند. گفتنی است دکتر الهه معتمدی، عضو هیات علمی پژوهشکده بیوتکنولوژی، دانش آموخته مقطع دکتری شیمی آلی از دانشگاه تربیت مدرس و پسادکتری از دانشگاه تهران است. عکس: سینا معتمدراد
1396-05-15
|
|
منبع : اداره روابط عمومی و ترویج یافته ها |