logo jihad
logo jihad
جمعه 26  اردیبهشت 1404
dividerآرشیو اخبارdividerتحول در عملکرد سیب درختی از طریق ....(96/3/3)
تحول در عملکرد سیب درختی  از طریق ....(96/3/3)
تحول در عملکرد سیب درختی از طریق ....(96/3/3)

تحول در عملکرد سیب درختی  از طریق اشاعه دانش فنی تولید نهال برتر به روش کشت بافت

 

با دانش فنی تولید نهال برتر به روش کشت بافت، افزایش 30 درصدی در عملکرد سیب محقق شد وتحولی بزرگ  در عملکرد سیب درختی رخ داد

 

به نقل از معاونت پژوهش و فناوری سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی دکتر خوش‌ خلق‌ سیما، رئیس پژوهشکده بیوتکنولوژی ‌کشاورزی اعلام کرد: دانش فنی تولید نهال سیب مالینگ از طریق کشت بافت توسط این پژوهشکده ایجادشد و در سال 1389 به بخش خصوصی واگذار شد. از آن زمان شرکت‌های‌ دریافت کننده دانش فنی اقدام به تولید نهال‌های سالم و شناسنامه‌دار نمودند. وی اضافه نمود بخش خصوصی می‌تواند ضمن تولید نهال مورد نیاز کشور، ظرفیتی را برای صادرات نهال ایجاد نماید . بخش باغبانی کشور، از جمله بخش‌هایی ‌است که دارای ظرفیت بالای صادراتیاست. خوش‌ خلق‌ سیما گفت: با دانش فنی فوق می‌توان بازسازی‌ نهالستان‌های موجود را طی 8 تا 9 سال آینده‌، کامل نمود و تولید سیب کشور را با حفظ سطح زیر کشت موجود، تا میزان 2 برابر (افزایش صد در صدی)را افزایش داد.

 

رئیس‌ پژوهشکده، در ادامه سخنانش گفت: میانگین عملکرد در کشور ما حدود 5/16 تن در هکتار می‌باشد، اما میانگین عملکرد جهانی 32 تن در هکتار برآورد می‌شود.وی اشاره کرد: عملکرد حاصل از انتقال فناوری تولید پایه‌های سیب "مالینگ–مرتون" باروش کشت ‌بافت در اوایل سال 1395 مورد ارزیابی دقیق قرار گرفت، بررسی‌های اقتصادی براساس منافع اقتصادی حاصله در باغ‌هایی که از پایه‌های تولید شده از طریق این فنآوری در داخل کشور توسعه یافته‌اند، انجام شد.

 

وی اظهار داشت: نتایج این بررسی نشانگر آن است که قیمت تمام‌شده فنآوری تولید پایه‌های سیب "مالینگ – مرتون" از روش کشت‌بافت برای پژوهشکده، با محاسبه نرخ بهره وتورم 984/887/000  ریال می‌باشد.قابل ذکر است، که قیمت تمام شده فناوری تولیدپایه‌های سیب مالینگ – مرتون به روش‌ کشت‌بافت برای باغداران بعد از 5 سال دوره انتظار، بااضافه‌کردن‌ بهره‌سالیانه، تقریبا 1/980/959/546  ریال (یکصد و نود و هشت میلیون تومان) می‌باشد، که در این محاسبه هزینه‌های تولید لحاظ شده است.

 

‌اسکندر ‌زند معاون ‌وزیر و رئیس‌ سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی در این رابطه اظهار داشت: تعداد یک‌ میلیون و دویست هزار اصله نهال سیب "مالینگ – مرتون" از روش کشت‌بافت بین بهره‌برداران استان‌های آذربایجان‌ غربی و شرقی توزیع شده است، که ‌به‌طور متوسط در هر هکتارتعداد1500 اصله، موردنیاز می‌باشد.

 

زند در ادامه سخنان خود گفت: بنابراین تعداد یک میلیون و دویست هزار اصله نهال تولید شده، در سطح 800 هزار هکتار از باغات سیب، در این دو استان کشت شده است.

 

با توجه به توسعه 800 هزار هکتار باغ سیب در استان های آذربایجان‌شرقی و غربی با استفاده ازاین پایه ها، منابع این فنآوری از سال پنجم تا دهم، جمعا  72/000/000/000  مبلغ به  ریال(هفتادودو میلیارد ریال) برآورد می‌شود (نسبت سود – هزینه این فنآوری برای بهره‌بردار 36 می باشد). به عبارت دیگر منافع این بهره‌برداری برای یک باغدار که از این فنآوری در یک هکتار استفاده می کند 18/000/000 ریال( هجده میلیون ریال)خواهد بود.

 

قابل ذکر است، که مقدار منافع اولیه برای اقتصاد ملی در طول یکسال، از ناحیه این فنآوری، عدد 2/7 می‌باشد . بدین‌شرح که با1 ریال هزینه در تولید این فنآوری، 2/7 ریال سود اولیه به اقتصاد ملی تزریق خواهد شد (نسبت 36 برای 5 سال).

 

به‌این‌ نکته ‌نیز باید توجه داشت، که مقدار منافع محاسبه‌شده‌،  تنها آثاراولیه یک فنآوری است، که در واحد هکتار و بازه‌زمانی مشخص به دست آمده‌است. در صورتی‌که با افزایش سطح بکارگیری و زمان بهره‌برداری، آثار‌ اولیه، آثار‌ ثانویه و آثار‌‌ انباشتی حاصله نیز بسیار زیاد خواهد بود.

1396-03-07
منبع : اداره روابط عمومی و ترویج یافته ها

faq
©  تمامی حقوق برای پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی محفوظ است. طراحی شده توسط طراحی سایت داتک
بازدید کل : 537,246 | بازدید امروز : 22