![]() Please Wait |
![]() در مراسم افتتاحیه پانزدهمین کنگره علوم زراعت صورت گرفت: تجلیل از چهره های تاثیرگذار علوم زراعت/ دکتر کلانتری: آینده کشور در دستان انجمن های علمی است/ دکتر کیخا: لزوم حمایت از محققان حوزه کشاورزی
در مراسم افتتاحیه پانزدهمین کنگره علوم زراعت صورت گرفت: تجلیل از چهره های تاثیرگذار علوم زراعت/ دکتر کلانتری: آینده کشور در دستان انجمن های علمی است/ دکتر کیخا: لزوم حمایت از محققان حوزه کشاورزی پانزدهمین کنگره ملی علوم زراعت و اصلاح نباتات، با حضور جمع کثیری از محققان و علاقه مندان به حوزه کشاورزی، به همت انجمن علوم زراعت و اصلاح نباتات با شعار «کشاورزی دانش بنیان، امنیت غذایی» سه شنبه 13 شهریورماه 97 در محل سالن همایش موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر در کرج آغاز به کار کرد. این کنگره به مدت سه روز تا 15 شهریورماه ادامه خواهد داشت. به گزارش روابط عمومی پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی، در مراسم افتتاحیه این کنگره، دکتر عیسی کلانتری، رئیس سازمان حفاظت محیط زیست، دکتر احمدعلی کیخا رئیس کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی مجلس شورای اسلامی، دکتر کاظم خاوازی معاون وزیر جهاد کشاورزی و رئیس سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی مجلس شورای اسلامی، دکتر نیراعظم خوش خلق سیما، رئیس پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی، دکتر بهزاد قره یاضی رئیس کنگره و رئیس انجمن علوم زراعت و اصلاح نباتات، دکتر اسکندر زند مشاور وزیر و رئیس سابق سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی و جمعی از معاونان و مشاوران وزیر جهاد کشاورزی، روسای دانشگاه ها و مراکز پژوهشی، استادان و محققان علوم زراعت و اصلاح نباتات حضور داشتند. در مراسم افتتاحیه این کنگره، دکتر عیسی کلانتری، معاون رئیس جمهوری و رئیس سازمان حفاظت محیط زیست، دکتر احمدعلی کیخا، رئیس کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی، و دکتر بهزاد قره یاضی، رئیس انجمن زراعت و اصلاح نباتات سخنرانی کردند و از چهار تن از چهره های تاثیرگذار علوم زراعت و اصلاح نباتات ایران نیز تجلیل شد. همچنین دکتر منصور امیدی، دبیر علمی کنگره و دکتر علیرضا اطمینان، قائم مقام دبیر علمی کنگره، آماری از ارائه مقالات و نیز پنل های تخصصی کنگره در طول روزهای برگزاری ارائه دادند. قرائت پیام دکتر منصور غلامی، وزیر علوم، تحقیقات و فناوری خطاب به حاضران کنگره زراعت و اصلاح نباتات از دیگر برنامه های روز نخست و مراسم افتتاحیه پانزدهمین کنگره زراعت و اصلاح نباتات بود. برپایی نمایشگاه محصولات و دستاوردهای حوزه کشاورزی، زراعت و اصلاح نباتات نیز از دیگر برنامه های پانزدهمین کنگره زراعت و اصلاح نباتات ایران است که پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی نیز با حضور در این نمایشگاه، دستاوردهای خود را در معرض دید محققان و علاقه مندان به حوزه زیست فناوری کشاورزی قرار داده است.
در بخشی از مراسم افتتاحیه پانزدهمین کنگره علوم زراعت و اصلاح نباتات، از چهار چهره تاثیرگذار در حوزه زراعت و اصلاح نباتات تقدیر شد. بر این اساس، دکتر محمد علی وهابیان از پیشکسوتان اصلاح نباتات کشور و قدیمی ترین رئیس در قید حیات موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، دکتر اسکندر زند، متخصص برجسته علف های هرز و رییس پیشین سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی، دکتر مظفر روستایی، به نژادگر گندم و جو دیم با مشارکت در تولید ارقام با سطح زیرکشت بیش از دو میلیون هکتار و دکتر سید عطاالله سیادت، عضو ارشد انجمن علوم زراعت و اصلاح نباتات با 30 سال سابقه تدریس و مدیریت دانشگاه به عنوان چهره های تاثیرگذار علوم زراعت و اصلاح نباتات معرفی و تقدیر شدند.
معاون رئیس جمهوری و رئیس سازمان حفاظت محیط زیست در پانزدهمین کنگره ملی علوم زراعت و اصلاح نباتات با بیان اینکه آینده کشور در دست انجمن های علمی است و باید برنامهریزی درازمدت داشته باشند، تصریح کرد: انجمنهای علمی کشور در حوزه فعالیت های مربوط به آب و کشاورزی باید در اقدامات خود تجدیدنظر کنند. دکتر عیسی کلانتری افزود: بسیاری از این انجمنهای علمی از قبل میدانستند که کشور به چه سمتی میرود اما سکوت کردند و همین کار باعث شد تصمیمگیران تصمیم اشتباه بگیرند و امروز به جایی برسیم که سرزمین ایران به شدت در حال تهدید است. رئیس سازمان حفاظت محیط زیست درباره دریاچه ارومیه نیز خاطرنشان کرد: در سال ۷۷ یکی از محققان گفت با ادامه سدسازی در اطراف دریاچه ارومیه، این دریاچه تا سال ۹۵ خشک میشود اما آن زمان برخی گفتند که با این همه آب چطور حرف از خشکشدن میزنید. معاون رئیس جمهوری افزود: در چهارسال گذشته وزارت کشاورزی، ۸۵۰ میلیون دلار برای آبرسانی به ۴۶ هزار هکتار از اراضی زابل هزینه کرده اما فقط سه میلیون مترمکعب آب وارد هامون شده است که این۸۵۰ میلیون دلار یعنی سهم هر کشاورز در این منطقه ۴۰۰ میلیون تومان میشود. کلانتری با تاکید بر لزوم ارتباط با انجمنهای علمی مختلف خاطرنشان کرد: دانشگاه تهران برای بهبود وضعیت تالاب انزلی یک هزینه ۵۰ هزار میلیارد تومانی برآورد کرده است اما یک گروه از جوانان متخصص اصفهانی اعلام کردهاند که با یک دهم این هزینه کار را انجام میدهند. رئیس سازمان حفاظت محیط زیست گفت: در حوزه اصلاح و روشهای مهندسی ژنتیک کسانی که توهم نفوذ دارند، تصمیمگیری میکنند و در قبال آن انجمنهای علمی سکوت میکنند. وی با بیان اینکه هیچ کشوری نباید بیش از ۴۰ درصد ظرفیت منابع تجدیدپذیر را مصرف کند ولی ما ۱۳۰ درصد برداشت میکنیم، گفت: باید بپذیریم که تغییر اقلیم هست، آبها کم و شور میشوند و روشهای گذشته برای وضع موجود پاسخگو نیست.
رئیس کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی مجلس شورای اسلامی در مراسم افتتاحیه این کنگره با اشاره به اینکه در حال حاضر بیش از ۲ تا ۳ هزار محقق در عرصه کشاورزی و منابع طبیعی در کشور داریم که باید از آنها حمایت شود، افزود: انجمنهای علمی و ملی کشور باید این فرصتها و ظرفیتها را منظور کرده و توان آنها را در اجرا بهکارگیرند. وی با بیان اینکه در مجلس فرصت خوبی برای بهبود توسعه کشاورزی وجود دارد، افزود: در حوزه ساختار کشاورزی و منابع طبیعی فاصله زیادی تا رسیدن به حد مطلوب داریم و بدین منظور باید از حضور و توانایی محققان استفاده کرد. در این رابطه، برای گسترش، توسعه و بهبود شرایط در عرصههای کشاورزی و منابع طبیعی استفاده از تحقیقات علمی مهم است و باید به کاربرد علم و نهادینه کردن نتایج علمی در توسعه کشاورزی رسید. کیخا درباره وضعیت حال حاضر کشاورزی اظهار داشت: متأسفانه وضعیت مناسبی در این عرصه وجود ندارد و در حوزه آب، تخلیه روستاها و یا از بین رفتن تالابهای موجود کشور نگرانیهای زیادی وجود دارد. رئیس کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه در مجلس هم باید بر اساس قانون و قواعد بینالمللی و با در نظر گرفتن خرد جمعی و سلیقه مردم پیش رفت، اظهار داشت: سال گذشته ۳۵۰ میلیون دلار برای امور مربوط به استان خوزستان در حوزههایی ازجمله آب، برق و ریز گردها اختصاص یافت که از این مبلغ ۱۰۰ میلیون دلار برای مسئله ریز گردها کنار گذاشته شده است. اکنون بحث ما در مورد خوزستان و حل مشکل ریز گردهای این استان، کم بودن یا نبودن اعتبارات منظور شده در این خصوص است و اینکه چقدر حل موضوع ریز گردها در این استان زمان خواهد برد. وی تاکید کرد: نمیتوان توسعه کشاورزی را از توسعه روستایی جدا کرد؛ باید تشریفات و فرمایشات عدهای خاص در این خصوص را کنار گذاشت و راه درست را طی کرد؛ زیرا اگر چنین اقدامی عملی شود معضل دیگری بر معضلات پیش روی توسعه روستاها افزوده خواهد شد. کیخا افزود: خانه کشاورز تشکلی مهم است که میتواند به حوزه سیاست کشاورزی ورود کند بهگونهای که در قالب جلسات این نهاد میتوان مسائلی ازجمله نقش سه قوه اجرایی کشور و مجلس شورای اسلامی را در توسعه کشاورزی بررسی کرد. وی با اشاره به اینکه مدیریت حوزه کشاورزی نیازمند اصلاح قانون است، گفت: اگر امروز برای مشکلات استانهای کشور جلساتی برگزار نکرده و به نتیجه نرسیم در آینده مشکلات بیشتری در نقاط مختلف کشور خواهیم داشت. رئیس کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: اگر لازم باشد باید در قانون برای مدیریت کشاورزی و اصلاح روندهایی که متأسفانه منجر به شرایط نامناسب موجود شده است ورود کنیم و آن را با طرحهای تحقیقاتی تغییر دهیم.
محمدحسین شریعتمدار، مشاور عالی وزیر جهاد کشاورزی نیز در این کنگره گفت: ایران جزء معدود کشورهایی است که برای مقابله با خشکسالی برنامه جامع مدونی که مصوب شده باشد، ندارد. در واقع از دهه ۴۰ تا سالهای اخیر مجموعه راهبردها، مصوبات و آییننامهها و اظهارنظرها در این حوزه بهجایی نرسیده و تنها برنامههایی در کشور پیادهسازی شده که نه تنها نتیجه مطلوب حاصل نشده بلکه به سمت تاراج منابع آبی پیش رفتهایم. وی با بیان اینکه ایران در میان کشورهای دنیا بیشترین سطح استفاده از منابع آبی تجدید پذیر را به خود اختصاص داده، گفت:: در حال حاضر کاهش منابع آبی و کم شدن سطح آبهای موجود بر اقدامات ترمیمی در این حوزه پیشی گرفته است. شریعتمدار افزود: در حال حاضر برنامه زمانبندیشده برای ترمیم منابع آبی در کشورمان تا پنج سال آینده و پایان برنامه ششم توسعه است و بعدازآن دیگر نمیتوانیم اقدامی مؤثر در این حوزه انجام دهیم. اکنون در خصوص میزان منابع آبی و کاستیهای آن در مرحله تنش معمول در سطح متوسط کشوری هستیم اما هنوز به نقطه بیبازگشت و تنش شدید نرسیدهایم و فرصت کار برای بهبود شرایط تا پنج سال آتی باقی است.
در این کنگره، علاوه بر چند کارگاه آموزشی در طول برگزاری، سخنرانی های کلیدی توسط صاحبنظران برجسته و محققان حوزه علوم زراعت و اصلاح نباتات با موضوعاتی همچون الگوی کشت ملی: پایداری و سازگاری توسط دکتر جواد وفابخش، کشاورزی زیستی: موفقیت علم در عرصه مزرعه توسط دکتر محمدعلی ملبوبی، کاربرد روش های نوین فتوتایپینگ در غربال گری تحمل گیاهان به تنش های غیر زیستی توسط دکتر افراسیاب راهنما، کشاورزی دانش بنیان در جهان پسامهندسی ژنتیک توسط دکتر بهزاد قره یاضی ارائه می شود. همچنین مقاله apturing landrace and wild relative diversity for enhancing wheat gene pool use توسط دکتر ابوالقاسم محمدی، طراحی نوین الگوهای کاشت با نیم نگاهی به آمایش سرزمین توسط دکتر بهنام کامکار، کشت و صنعت های نیشکری و صنایع جانبی آن ها در خوزستان، چالش ها و راه کارها توسط دکتر حسن حمدی، آن سوی کشاورزی ارگانیک توسط دکتر محمدرضا اردکانی و دکتر علی مقدم، فشردهسازی پایدار سامانههای تولید محصولات زراعی: مبانی و روشها توسط دکتر عبدالمجید مهدوی دامغانی و سیده فاطمه آقامیر، ارزیابی و تحلیل اقتصادی نقش فناوری های نوین در بهبود زنجیره تولید محصولات کشاورزی توسط دکتر سمانه عابدی، تحلیل امنیت غذایی کشور تا 2050 توسط دکتر افشین سلطانی، توانمندی ظرفیت های ژنتیکی (DNA) در احیای منابع آبی کشور توسط دکتر محمدحسین شریعتمدار از دیگر سخنرانی های کلیدی در طول سه روز برگزاری کنگره است. گفتنی است از مجموع 1014 مقاله ارسالی به دبیرخانه کنگره، تعداد ۹۳۰ مقاله در قالب پوستر و ۱۴ مقاله به صورت سخنرانی کلیدی در پانزدهمین کنگره ملی علوم زراعت و اصلاح نباتات ارائه می شود.
1397-06-13
|
|
منبع : اداره روابط عمومی و ترویج یافته ها |