![]() Please Wait |
![]() آشنایی دانشجویان دانشگاه تهران با کاربرد پلاسمای سرد در پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی
آشنایی دانشجویان دانشگاه تهران با کاربرد پلاسمای سرد در پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی دانشجویان مقطع کارشناسی ارشد دانشکده مهندسی و فناوری دانشگاه تهران، عصر یکشنبه، 21 آبان ماه 96 با بازدید از بخش های مختلف پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی، با دستاوردها و محصولات پژوهشگاه خصوصا کاربرد پلاسمای سرد در کشاورزی و صنایع غذایی آشنا شدند. به گزارش روابط عمومی پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی، در این بازدید، اقدامات و فعالیت های پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی خصوصا در بخش های بیوتکنولوژی میکروبی، فیزیولوژی مولکولی و مهندسی ژنتیک، از سوی اعضای هیئت علمی و کارشناسان پژوهشگاه برای دانشجویان گروه صنایع غذایی دانشکده مهندسی و فناوری دانشگاه تهران (پردیس کشاورزی کرج) تشریح شد. در این بازدید که بیشتر با هدف آشنایی دانشجویان با پلاسمای سرد و کاربردهای آن در صنایع غذایی صورت گرفت، دکتر مریم هاشمی، مدیرگروه بیوتکنولوژی میکروبی پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی درباره پلاسما، دستگاه پلاسمای سرد و اهمیت آن در صنایع کشاورزی، دامپروری و صنایع غذایی توضیح داد. در ادامه این بازدید، مهندس وحید همتی، از کارشناسان پژوهشگاه درباره پلاسمای سرد و نحوه کارکرد این دستگاه برای دانشجویان دانشکده مهندسی و فناوری تهران (پردیس کشاورزی کرج) توضیحات مبسوطی ارائه کرد. سپس دانشجویان با بازدید از بخش فیزیولوژی مولکولی، با ریز جلبک ها و استخراج رنگدانه ها از آنها آشنا شدند. در این بخش فرزانه فکرت از دانشجویان مقطع دکتری پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی، ضمن تشریح دستاوردها و تحقیقات انجام شده، پاسخگوی پرسش های دانشجویان بود. در ادامه، دانشجویان در بخش مهندسی ژنتیک حضور یافتند و دکتر مطهره محسن پور، دبیر کمیته انتقال ژن پژوهشگاه، اهمیت مهندسی ژنتیک در صنایع غذایی از جمله محصولات تراریخته را تشریح کرد و به سوالات دانشجویان در این زمینه پاسخ داد. همچنین دانشجویان در این بازدید، کلیپ تبلیغاتی کوتاه پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی را در سالن آمفی تئاتر مشاهده کردند و با دستاوردها و محصولات تجاری شده و در حال تجاری سازی پژوهشگاه آشنا شدند.
در همین رابطه، دکتر محسن لبافی، عضو هیات علمی و مدیرگروه علوم و صنایع غذایی دانشکده مهندسی و فناوری دانشگاه تهران (پردیس کشاورزی و منابع طبیعی کرج) در گفتگو با روابط عمومی پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی درباره بازدید دانشجویان از پژوهشگاه و آشنایی آنها با پلاسمای سرد اظهار داشت: یکی از فناوری های نوین در صنایع غذایی پلاسمای سرد است که با توجه به اینکه پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی، این دستگاه و تجهیزات لازم را در اختیار دارد، دانشجویان برای آشنایی بیشتر با این فناوری در پژوهشگاه حضور پیدا کردند. وی افزود: آشنایی دانشجویان با تکنولوژی های جدید در عرصه صنایع غذایی، افق دید آنها را بازتر می کند خصوصا اینکه دستگاه ها و تجهیزات پیشرفته تری، هر روز در صنایع غذایی مطرح می شود. لبافی گفت: علاوه بر پلاسمای سرد، موضوع استخراج رنگدانه از جلبک ها و نقش دارویی آنها و کاربردشان در صنایع غذایی برای دانشجویان در حوزه صنایع غذایی بسیار مهم و قابل توجه بود. دانشجویان متوجه شدند جلبکی که می تواند در باتلاق ها و رودخانه ها و... حضور داشته باشد، منبع غنی و شفابخشی در صنایع غذایی نیز هست. عضو هیات علمی پردیس کشاورزی کرج درباره اهمیت بازدیدها برای دانشجویان تصریح کرد: از یکسو، بازدیدها افق دید دانشجویان را تغییر می دهد و از سوی دیگر، تعامل بین دانشگاه ها و موسسات پژوهشی و هم افزایی آنها موجب ارتقای آگاهی دانشجویان می شود. همچنین از آنجا که در آینده، دانشجویان وارد کارهای تحقیقاتی و مدیریتی می شوند این بازدیدها گنجینه ذخیره شده در ذهن آنهاست. وی افزود: نکته مهم دیگر اینکه دانشجویان با مشاهده دستاوردها و پیشرفت های مراکز تحقیقاتی مانند پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی، امید و انگیزه بیشتری به آینده و کاربردی کردن دانش در کشور پیدا می کنند. لبافی همچنین درباره ارتقای پژوهشکده به پژوهشگاه خاطرنشان کرد: این اتفاق، با توجه به دستاوردها و موفقیت هایی که پژوهشکده داشته، بسیار مثبت است و همین امر موجب شده پژوهشکده به پژوهشگاه تبدیل شود. در این رابطه، نکته حایز اهمیت این است که مراکز تحقیقاتی کشور بتوانند به صورت یک مجموعه و لینک شده با یکدیگر کار کنند زیرا امکانات و توانایی ها به صورت فردی محدود است و هم افزایی مجموعه ها در تسهیل، تسریع و کیفیت بخشی فعالیت ها موثرتر و اقتصادی تر است. گفتنی است امروزه بسیاری از کشورها بر گسترش کاربرد پلاسمای سرد در صنایع غذایی، کشاورزی و صنایع وابسته به آن سرمایهگذاری کردهاند که افزایش روزافزون مطالعات، طرحهای پژوهشی و تجاری در سالهای اخیر در این حوزه، دلیل روشنی بر این مدعاست. تاثیر پلاسما در غیرفعالسازی میکروارگانیسم ها، تغییر خصوصیات سطحی مواد، ایجاد محیط شیمیایی فعال در پلاسما و برهم کنش آن با سطح مواد ازجمله قابلیتهای پلاسماست که سبب اقبال دستاندرکاران و شرکتهای فعال در این حوزه برای استفاده از پلاسما در صنایع غذایی، بسته بندی و کشاورزی شده است. از ویژگی های استفاده فناوری پلاسمای سرد در حوزه کشاورزی می توان به موارد زیر اشاره کرد: اصلاح سطح مواد (بذر، خشکبار و گیاهان دارویی) بدون تخریب حرارتی و بدون تغییر مورفولوژی ذاتی مواد، کاهش تولید گازهای گلخانهای، صرفهجویی در زمان، کاهش هزینههای مواد و انرژی، فرآیندی خشک و بدون استفاده از مواد شیمیایی سمی و یا آلودهکننده، دارای استاندارد زیستمحیطی بسیار بالا و سادگی در بکارگیری فرآیند، امکان تیمار سطوح در فشار کم یا فشار محیط (اتمسفری)، عدم تغییرخواص ظاهری و تغذیه ای محصولات، صرفهجویی در مصرف آب و انرژی، احیای خاک آلوده. تنظیم: سعید میرشاهی عکس: سینا معتمدراد
1396-08-22
|
|
منبع : اداره روابط عمومی و ترویج یافته ها |