logo jihad
logo jihad
شنبه 20  اردیبهشت 1404
dividerآرشیو اخبارdividerتوافقنامه همکاری بین موسسه آموزش و ترویج سازمان تات و پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی امضا شد
توافقنامه همکاری بین موسسه آموزش و ترویج سازمان تات و پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی امضا شد
توافقنامه همکاری بین موسسه آموزش و ترویج سازمان تات و پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی امضا شد

 

توافقنامه همکاری مشترک بین معاونت آموزش و ترویج سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی و پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی به امضای دکتر عطاالله ابراهیمی، معاون سازمان تات و رئیس موسسه آموزش و ترویج کشاورزی و دکتر غلامرضا صالحی جوزانی، رئیس پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی رسید.

به گزارش روابط عمومی پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی در مراسم امضای این تفاهم نامه که 29 خردادماه در پژوهشگاه برگزار شد، دکتر صادقی، معاون علمی و فناوری و دکتر موسوی، معاون اداری و مالی موسسه آموزش و ترویج کشاورزی و جمعی از مدیران موسسه از جمله دکتر عبداله موموندی، مدیرکل دفتر ترویج دانش و فناوری کشاورزی ، دکتر مریم طهماسبی، مدیرکل دفتر توسعه فعالیتهای کشاورزی زنان روستایی و عشایری، مهندس علی رضا سید اسحاقی، مدیرکل دفتر شبکه دانش و رسانه های ترویجی، دکتر مجتبی نساجی زواره، مدیر کل دفتر آموزش بهره برداران و مشاغل کشاورزی و جمعی از معاونان و مدیران و اعضای هیات علمی پژوهشگاه هم حضور داشتند.

 توافقنامه همکاری بین پژوهشگاه و موسسه در راستای بهره برداری بهینه از ظرفیت های موجود برای ترویج و اشاعه دانش و فناوری های نوین کشاورزی و ارتقای سطح کمی و کیفی فعالیتهای آموزشی – ترویجی و توانمندسازی منابع انسانی، بسط و گسترش تحقیقات تقاضامحور و تجاری سازی فناوری های حوزه بیوتکنولوژی امضا شده و کمیته ای متشکل از معاون علمی و فناوری معاونت آموزش و ترویج سازمان تات و معاون پژوهشی پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی مسئولیت پیگیری تعیین اولویت­های همکاری و تدوین، تصویب و اجرای برنامه عملیاتی در چارچوب محورهای همکاری را عهده دار خواهند بود

دکتر صالحی جوزانی، رییس پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی در ابتدای این نشست ضمن خیرمقدم به دکتر ابراهیمی و هیات همراه ضمن اشاره به تاریخچه تاسیس و گسترش پژوهشگاه به معرفی بخشی از دستاوردهای اثربخش، فعالیت‌های جاری و برنامه های آتی پژوهشگاه پرداخت.

وی خاطرنشان کرد: طی حدود دو دهه فعالیت پژوهشگاه حدود ۷۰ فناوری قابل تجاری سازی به دست آمده است که بخشی از آنها تا  ابتدای سال جاری در قالب  ۳۵ قرارداد انتقال فناوری به بخش خصوصی منتقل شده و حداقل  هفت مورد از آنها به معنای واقعی وارد عرصه شده اند و اثربخشی قابل توجهی در بخش کشاورزی داشته اند. فناوری‌های راه‌یافته به عرصه  در حدود ۲۰۵ هزار هکتار از اراضی زراعی کشور استفاده شده‌ و سالانه بالغ بر 175 میلیون دلار از محل صرفه جویی ارزی یا افزایش ارزش افزوده عائد کشاورزی کشور کرده­اند که البته درصدد هستیم تا سال 1404 تعداد قراردادهای انتقال فناوری را به 73 قرارداد و میزان صرفه جویی ارزی و درآمد حاصل از افزایش ارزش افزوده ناشی از آنها را به سالانه 360 میلیون دلار  افزایش دهیم. همچنین با استفاده از این فناوری ها بتوان تا سال 1404 میزان افزایش تولید و کاهش ضایعات را در بخش کشاورزی از 300 هزار تن به حدود  500 هزار تن برسانیم. در ادامه ایشان به تفصیل دستاوردهای اثربخش پژوهشگاه شامل خودکفایی در تولید بذر سالم سیب زمینی (مینی تیوبر)، تولید تجاری پایه های کشت بافتی سیب مالینگ، تولید صنعتی پروبیوتیک های دام، طیور و آبزیان، انتقال فناوری و تولید تجاری کودهای زیستی مبتنی بر تریکودرما، سالم سازی ارقام نیشکر از طریق کشت باقت و تولید تجاری کمپوست پسماندهای نیشکر  و همچنین برنامه های مهم تحقیقاتی جاری پژوهشگاه از قبیل برنامه سالم سازی ارقام مهم گونه های باغی، تولدی بذ.ور هیبرید سبزی و صیفی از زریق دابلدهاپلوئیدی، مهندسی ژنتیک گیاهان صنعتی، ریز ازدیادی ارقام خرما، اصلاح مولکولی گوسفند برای صفات اقتصادی، اصلاح مولکولی گیاهان علوفه ای کم آب بر (گراس ها، ارزن و سورگوم)، تولید استارترهای صنایع لبینی و ریزجلبکها، تولید نانوکودها و نانوسموم و نانوحسگرها، تولید متابولیت های دارویی در بیوراکتور یک بار مصرفرا برای حضار توضیح دادند.

دکتر صالحی افزود: پژوهشگاه در کنار اجرای برنامه­ های تحقیقاتی اولویت دار برای بخش کشاورزی، دو مسوولیت حاکمیتی در حوزه بررسی و ردیابی تراریختگی خوراک دام وارداتی و ارزیابی و تایید محصولات نانوفناوری کشاورزی برعهده دارد و با پیگیری هایی که اخیرا از طریق سازمان دامپزشکی کشور انجام شده در تلاشیم به عنوان آزمایشگاه مرجع افزودنی های خوراک دام نیز ارائه خدمت کنیم.

وی با اشاره به اهمیت بحث ترویج و اطلاع رسانی صحیح به مردم و کشاورزان، آسیب های ناشی از افراط و تفریط ها درباره محصولات تراریخته را یادآور شد و گفت: پژوهشگاه در ساله­ای گذشته عمدتا روی تولید فناوری و انتقال آن به بخش خصوصی فعال بوده و چون بهره برداران ما عمدتا شرکتهای دانش بنیان، اعضای هیات علمی و دانشجویان بوده اند چندان با ترویج سروکار نداشتیم. البته با توجه به ماهیت محصولات ما که به واسطه شرکتهای دانش بنیان به دست کشاور می­رسند اساسا آموزش و ترویج ما هم باید متفاوت باشد که در تعریف همکاری جدید با معاونت آموزش و ترویج هم این مساله را باید لحاظ کنیم.

رییس پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی با اشاره به فعالیت­های آموزشی پژوهشگاه اعم از جذب مستقیم دانشجویان دکتری، راهنمایی پایان نامه های تحصیلات تکمیلی در راستای پروژه های پژوهشگاه، جذب مهارت ورز و کارآموز و برگزاری کارگاه ها و دوره های آموزشی گفت: از سال گذشته همکاران در حوزه سخنرانی های ترویجی و برگزاری دورهمی های فناوری در بستر رسانه های اجتماعی فعال شده اند و در زمینه برگزاری روز مزرعه و انتقال یافته ها هم برنامه­هایی داشته ایم. پژوهشگاه همچنین هر هفته میزبان حداقل یکی، دو گروه بازدیدکننده است. 

وی با بیان این که تقریبا 60 درصد پروژه های پژوهشگاه به ایجاد و توسعه فناوری های قابل تجاری سازی و حدود 20 درصد به پروژه های با خروجی با قابلیت ترویج و حدود 20 درصد هم به پروژه های مرز علم  اختصاص دارد، اظهار داشت: از مهمترین فعالیتهای پژوهشگاه در حوزه تجاری سازی و ترویج، برگزاری رویداد فناوری های نوین کشاورزی است که دومین دوره آن مردادماه امسال در حوزه فرآورده های زیستی میکروبی برگزار خواهد شد. در این رویداد برخلاف رویدادهای مشابه که اغلب ماهیت نمایشی و ارائه دستاورد دارد از شش ماه قبل کار را با شناسایی شرکتهای دانش بنیان و موسسات فعال در حوزه تخصصی رویداد شروع می شود، سپس با شناسایی نیازها و توانمندی های موجود شبکه ای از فعالان حوزه شکل می­شود، در ادامه با برگزاری جلسات اختصاصی B2B قراردادهای انتقال فناوری یا توسعه مشترک فناوری شکل می­گیرند و نهایتا در روز برگزاری رویداد رونمایی قراردادها با حضور مسئولین امر صورت می­گیرد. برای مثال در سال گذشته در جریان برگزاری اولین رویداد، تعداد 14 قرارداد انتقال فناوری و پروژه سفارشی کلید خوردند. پس از برگزاری رویداد نیز اجرایی سازی قراردادها شروع و ادامه می یابد. 

دکتر صالحی جوزانی خاطرنشان کرد: ظرفیت خوبی برای همکاری در زمینه احداث پایلوتهای ترویجی و حضور در مزارع و گلخانه های نوآوری و مشارکت همکاران در برنامه های ترویجی شبکه برکت و رویش و دوره های آموزشی در سطح مسوولان و همکاران مروج و مردم وجود دارد و از کمک موسسه در تهیه محتوا و اجرای برنامه های ترویجی استقبال می کنیم.

دکتر ابراهیمی، معاون سازمان تات و رئیس موسسه  آموزش و ترویج کشاورزی هم با تقدیر از تلاش ها و دستاوردهای ارزنده پژوهشگاه گفت: طی ماه های اخیر سه بار به پژوهشگاه آمده ام و هر بار با دیدن فعالیت­ها و دستاوردهای ارزشمند پژوهشگاه امیدوارتر شده ام. زمینه های خوبی برای همکاری موسسه آموزش و ترویج با پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی وجود دارد که می تواند الگویی برای همکاری ما با سایر موسسات تحقیقاتی سازمان باشد.   

وی با بیان این که در سطح کل موسسات تحقیقاتی سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی از حدود دو هزار طرح تحقیقاتی، تنها حدود 225 طرح تحقیقاتی با قابلیت ایجاد یافته قابل ترویج دارند اظهار داشت: در مورد اکثر همین طرح ها هم ابتدا باید طرح تحقیقی – ترویجی جداگانه ای اجرا شود تا بتوانیم نتایج عینی را به کشاورزان نشان دهیم و شاید یکی از علل پایین بودن درصد طرح های پژوهشی که به عرصه راه می­یابند همین باشد. خوشبختانه حدود 60 درصد تحقیقات پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی، در حوزه ایجاد و توسعه فناوری­های قابل تجاری سازی است و امکان فرهنگ سازی و ترویج دارد که رقم قابل توجهی است. 

 ابراهیمی با بیان این که رویکرد موسسه در حوزه آموزش و ترویج، تقویت آموزش های فنی حرفه ای حوزه کشاورزی و گسترش مزارع نوآوری است از پیشنهاد دکتر صالحی برای ایجاد دوره های فنی و حرفه ای در حوزه بیوتکنولوژی استقبال کرد و فرمودند: ظرفیت های خوبی برای استفاده پژوهشگاه در ایجاد مزارع نوآوری که در حال حاضر بالغ بر 46 مزرعه هستند وجود دارد. در زمینه فرصتهای مطالعاتی هم علاوه بر ظرفیت دوره های مروج ـ پژوهشگر پسادکتری که استفاده کرده اید فرصت­های خوب دیگری برای پژوهشگاه وجود دارد.   

وی با بیان این که تمام دستاوردهای شاخص پژوهشگاه که در صحبتهای ریاست محترم پژوهشگاه به آنها اشاره شد، جذاب و قابل ترویج هستند، پیشنهاد نمودند با توجه به محدودیت امکانات، کمیته مشترکی از پژوهشگاه و موسسه در قالب تفاهم نامه همکاری طرح های اولویتدار را مشخص کنند.

در پایان مقرر شد با تشکیل کمیته مشترک همکاری بین دو مجموعه، اولویت­های مهم همکاری برای انجام پروژه های ترویجی، ایجاد سایت ها و پایلوت­های الگویی ترویجی مخصوصا در حوزه اشتغالزایی زنان روستایی، ایجاد مزارع نوآوری، دوره­های آموزشی مدیران، ساخت موشن گراف، انیمیشن و فیلم­های معرفی و ترویج دستاوردهای مهم پزوهشگاه و ...... تعیین و در سال جاری اجرایی شوند.

 

 

 

  

  

  

  

  

  

  

  

  

 

 

 

 

خبر:

عکس: حسن سمیعی

1402-03-30
منبع : روابط عمومی پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی

faq
©  تمامی حقوق برای پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی محفوظ است. طراحی شده توسط طراحی سایت داتک
بازدید کل : 535,586 | بازدید امروز : 231